klej do kontaktu z żywnością

Klej do kontaktu z żywnością – co go wyróżnia?

Substancje klejące są używane w przemyśle budowlano-produkcyjnym na każdym kroku. W końcu nie wszystko da się połączyć z użyciem śrub lub gwoździ, a bez kleju budowlanego wiele prac byłoby zwyczajnie niemożliwych. Jednak sprawa ta wygląda zupełnie inaczej jeśli sklejane produkty mają związek z gastronomią – właśnie do takich zadań powstał specjalny klej do kontaktu z żywnością.

Jak klej budowlany może działać na żywność?

Chemia budowlana, choć ma wiele wyjątkowych właściwości, zwykle nie nadaje się do kontaktu z produktami spożywczymi. Dlaczego? Ponieważ mogą one zmienić jedzenie w trujące lub szkodliwe. Nawet jeśli mogłoby się wydawać, że zaschnięty klej nie osadza się na żywności, gdy ta go dotknie, w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Dlatego tak ważne jest aby blaty kuchenne, pudełka śniadaniowe, czy nawet kartony na żywność nie były sklejane standardowymi substancjami klejącymi.

Klej do kontaktu z żywnością – gwarancja bezpieczeństwa

W sklepach budowlanych coraz częściej można zaopatrzyć się w dobry klej z atestem bezpiecznego kontaktu z żywnością. Takiego specyfiku można spokojnie używać do sklejania dowolnych powierzchni, a jego działanie nie jest wcale gorsze od innych klejów budowlanych. Należy jednak pamiętać, że choć klej nadaje się do wykonywania gastronomicznych produktów to sam w sobie prawie zawsze jest trujący (https://melkib.com/loctite-ea-9480-50-ml-x10-szt.-dwuskladnikowy-klej).

klej do kontaktu z żywnością

Do czego można użyć kleju do kontaktu z żywnością?

Poza przykładami wymienionymi w poprzednich częściach artykułu istnieje cała gama przypadków, w których konieczne będzie użycie specjalnego kleju z atestem bezpieczeństwa. Jest tak, chociażby przy sklejaniu niektórych przyrządów kuchennych lub poszczególnych części mikrofali i piekarnika. Bezpieczny klej przemysłowy może też się przydać przy produkcji naczyń jednorazowych, a nawet amatorskiej naprawie stłuczonego dzbanka do herbaty.